Houtrot

Een veel voorkomend probleem aan houten gevelelementen van uw pand of woning is het ontstaan van houtrot. Dit probleem kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld weer- en milieu invloeden, een onjuiste constructie of wat ook vaak voorkomt: Onvoldoende onderhoud.

Vertonen uw kozijnen barsten en scheuren?
Barsten en scheuren in het hout ontstaan door een sterke werking, veroorzaakt doordat water plaatselijk kan indringen. Barsten komen vooral voor op liggende delen van kozijnen en de hierop aansluitende raam- en deurstijlen. scheuren komen voornamelijk voor in de lengterichting van de houtdraad.

Zijn er open verbindingen ontstaan in uw kozijnen?
Door het zwel- en krimpgedrag van het hout kunnen verbindingen van kozijnen uit elkaar getrokken worden, waardoor naden ontstaan, die vocht toelaten. Hierdoor ontstaat houtrot. Komt vooral voor bij de aansluitstijlen tussen de kozijnen en dorpels.

Heeft u uw huis gecontroleerd op houtrot?
Door vocht, schimmels en zuurstof kan hout worden aangetast, waarbij de sterkte en duurzaamheid verloren gaan. Houtrot ontstaat wanneer vocht langdurig vrij spel heeft op de ondergrond. Let op: dit kan van buitenaf, maar ook heel goed van binnenuit zijn. Bijvoorbeeld door een bouwkundig gebrek.

Wij werken volgens een houtrotrenovatie preventie-plan waarbij in de eerste plaats nadrukkelijk wordt gekeken naar de oorzaken van het ontstane houtrot.

Vaak is het niet nodig om houten bouwdelen geheel te vervangen. Aangetaste houten elementen kunnen veelvuldig gerepareerd worden.
Dit is mogelijk door eerst de oorzaak te herstellen en daarna de aangetaste houtverbindingen geheel uit te frezen tot aan het gezonde hout, waarna het na diverse voorbehandelingen gevuld wordt met epoxy houtrotreparatiemiddel en weer in model wordt gebracht. Indien nodig kunnen wij nieuwe onderdorpels en stijlen monteren.Met een goede aanpak kan het houten bouwdeel middels dit systeem weer zo goed als in nieuw staat worden teruggebracht.

Na het herstellen en repareren van houtrot kan door ons ook weer een goed opgebouwd verfsysteem worden aangebracht.

Door een combinatie van een goede reparatie en een uitstekend verfsysteem gaat de ondergrond weer jaren mee. Repareren van kozijnen is veelal goedkoper dan het compleet vervangen en is zeker minder belastend voor het milieu.

Houtrotrenovatie in 8 stappen :

1. Inspectie en meten van houtvocht
2. Ondeugdelijke verflagen verwijderen
3. Het aangetaste hout verwijderen d.m.v. kappen en frezen
4. Verbindingen toegankelijk maken met stiftfrees
5. Verbindingen behandelen met fixeermiddel
6. Reparatie strak en glad modelleren met een hoogwaardige epoxyhars
7. Na uitharden machinaal schuren en eventueel narepareren
8. Uiteindelijk weer een – zo goed als nieuw - kozijn

Renovatie houtrot
Renovatie kozijn en deur

Offerteaanvraag of contact?

Wij zijn dagelijks bereikbaar op 06 461 68 020 of mail naar info@schildersbedrijfjv.nl

Contact